Kossun Kippaajat
 
Yhdistys
Koskenkorvan Viina
Uutiset
Kuukauden huikat
Irc-kanava
FAQ / UKK
Linkit
Vieraskirja
Miljoonalaatikko

Koskenkorva Viina

Yhdelläkään toisella suomalaisella viinalla ei ole niin paljon lempinimiä kuin Koskenkorvalla. Suurin osa nimistä on johdettu suoraan tuotenimestä, mutta mukaan mahtuu myös erikoisempiakin sanakehitelmiä, kuten Latoviina, Hollolan plöö ja Vakoviski.

Kutsutaan Koskenkorvaa millä hyvänsä lempinimellä, on se suomalaiselle kuulijalle varmasti tuttu. Onhan Koskenkorva sentään lähes kansallisjuoma Suomessa ja jokaiselle suomalaiselle tuttu jo polvenkorkuisesta asti.

Vuonna 1953 markkinoille tullut Koskenkorva on nauttinut Suomen suosituimman viinan mainetta jo viisi vuosikymmentä. Näiden vuosien aikana kossupullon ulkoasu on pysynyt lähes muuttumattomana. Itse pullo on pysynyt malliltaan lähes täysin samana, mutta etiketit ovat vuosien varrella muuttuneet jonkin verran.

Alunperin Koskenkorvaa sai vain puolen litran pulloissa, mutta nykyään sitä on saatavilla jo viidessä erikokoisessa pullossa. Alkuperäisen puolen litran rinnalle ovat tuleet 4 cl, 20 cl, 70 cl (euro-kossu) ja yhden litran (perhe-kossu) pullot. Puolen litran pullossa on kuitenkin edelleen paras hinta/laatu -suhde. Normaalikokojen lisäksi suomen markkinoilla oli vuoden 1997 lopulla ja vuoden 1998 alussa erikoisvalmisteinen ja numeroitu erä 0,5 l:n juhlapulloja Suomen 80-vuotisjuhlan kunniaksi.

Koskenkorva Viinan hinta on muuttunut vuosien varrella montakin kertaa. Muutoksien syy lienee yleensä ollut vain inflaation aiheuttama hinnantarkistus, mutta onko Kossupullon suhteellinen hinta pysynyt vakiona?

Alunperin pelkästään perunasta käyttämällä ja tislaamalla valmistettu Koskenkorva Viina tehtiin välillä peruna-vilja -seoksesta, mutta nykyisin Kossun raaka-aineena on pelkästään Suomalainen ohra. Koskenkorva Viina tislataan Eteläisellä Pohjanmaalla, Ilmajoen kupeessa, Koskenkorvan taajamassa ja pullotetaan Primalcon Rajamäen tehtaalla.

Koskenkorva Viina valmistetaan muiden Primalcon vahvojen alkoholijuomien tapaan laimentamalla 96-tilavuusprosenttista puhdastislattua etanolia Rajamäen puhtaalla pohjavedellä. Lisäksi seokseen lisätään vielä hieman sokeria - huomaa, että Koskenkorva ei siis ole maustamaton vodka. Yhden kulloinkin valmistettavan erän suuruus on noin 80.000 litraa.

Puhdasta alkoholia tai paremminkin etanolia (CH3CH2OH) on Koskenkorvassa 38 tilavuusprosenttia, joten 'prosentteja' ei ole liikaa raakana juotavaksi, mutta kuitenkin tarpeeksi drinkkien ja paukkujen raaka-aineeksi. Kossu sopii siis juotavaksi huurteisena snapsina juhlapöydässä, monin tavoin käytettynä seurustelujuomana tai taskulämpimänä tujauksena suoraan pullon suusta.

"Koskenkorva is very good", totesi presidentti-rooleistaan tunnettu näyttelijä Ronald Reagan Suomenvierailullaan. Ja oikeaanhan Ronnie osui. Aito, kirkas ja raikas Koskenkorva Viina maistuu kyllä rankemmallekin sheriffille.

Koskenkorva, Kossu, Koskis maistuu ruisleipääkin vahvemmin Suomelta.

Koskenkorva on perinteikäs, viljasta valmistettu Suomalainen viina!


Copyright © Kossun Kippaajat ry 1996-2005 < kossu-hallitus at kossu piste org >